Minister: anti-Joodse spreekkoren onsmakelijk

,,Onsmakelijk.” Zo noemt minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur de anti-Joodse spreekkoren van zondag bij FC Utrecht-Ajax. Ze kunnen niet door de beugel en horen in onze samenleving niet thuis, aldus de bewindsman. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek, meldde de minister dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij over het incident werd bevraagd. ,,De schuldigen moeten stevig worden aangepakt”, vindt hij.

ChristenUnie, SGP en PvdA liepen te hoop over het voorval. De PvdA stelde dat spreekkoren als deze ,,de samenleving ontwrichten”. Van der Steur zei dat KNVB, club, scheidsrechter en OM actie kunnen ondernemen bij dit soort geluiden vanaf de tribune. Het OM doet dat nu, maar verder is er volgens de bewindsman wel te laat gehandeld. Hij heeft echter begrepen dat niet iedereen tijdig op de hoogte lijkt te zijn gebracht.

Van der Steur gaat ook nog praten met de KNVB om voor elkaar te krijgen dat de bestaande protocollen niet alleen op papier bestaan.

2015-04-07