‘Bod van NS op HSL idioot’

Het bod van de NS op het vervoer op de HSL-Zuid was ,,idioot”. De spoorwegen boden 178 miljoen euro per jaar, veel meer dan het gevraagde minimum van 100 miljoen. Dat dit hoge bod niet werd afgewezen, is het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet aan te rekenen.

Dat zei Wim Korf, projectdirecteur HSL-Zuid van het ministerie (1995-2001), woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle van de Fyra onderzoekt. De enquête moet antwoord geven op de vraag waarom de Fyra-treinen vijf jaar te laat gingen rijden tussen Amsterdam en Brussel en er door grote technische mankementen al snel mee moesten ophouden.

Eerder hield Korf het er nog op dat het NS-bod onverwacht hoog was. Later zei hij dat aan de spoorwegen is om dit bod gestand te doen, niet aan de amtenaren op het ministerie.

2015-05-20