‘Fietsende Nederlander leeft langer’

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen ongeveer een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

Ook voorkomt fietsen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar in Nederland. ,,Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend”, stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets. ,,Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit.”

MAANDAG 22 JUNI 2015