Categories Nieuws Artikelen

‘Meer aandacht dubbele paspoorten verdachten’

Officieren van Justitie en rechters moeten alerter zijn op dubbele paspoorten van verdachten die tijdelijk op vrije voeten komen. Dat is niet goed gegaan bij een Turkse hoofdverdachte in een grote fraudezaak met Bulgaren. Alleen zijn Nederlandse paspoort werd ingenomen waarna hij met zijn Turkse paspoort naar Turkije afreisde.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vindt deze gang van zaken ,,zeer onwenselijk”, heeft hij donderdagavond aan de Tweede Kamer geschreven. Hij heeft geen signalen dat dit soort problemen vaak voorkomt, maar wil wel dat het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak kijken naar verbeteringen.

Opmerkelijk is dat bij de betrokken verdachte zijn dubbele paspoort wel ter sprake kwam op de zitting. De officier van justitie verzette zich tevergeefs tegen de vrijlating. De rechtbank nam niet in de bijzondere voorwaarden op dat er twee paspoorten waren. De man is voortvluchtig en werd bij verstek veroordeeld. Als het vonnis onherroepelijk wordt, zal de minister Turkije verzoeken hem de straf daar uit te laten zitten.

03 JULI 2015 Door: ANP/Demet TV