Meer startende zzp’ers, minder mkb’ers

Het aantal startende zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is afgelopen maand met 9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal ondernemers dat de sprong waagde in het midden- en kleinbedrijf (mkb) lag daarentegen juist 9 procent onder het niveau van augustus 2014. Dat maakte de Kamer van Koophandel (KvK) woensdag bekend.

Volgens de KvK is de bedrijvigheid in augustus harder gegroeid dan een jaar eerder. Het totale aantal startende ondernemingen lag met 12.820 circa 4 procent boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal startende zzp’ers zwol aan tot 8550. Bij het mkb kwam dat aantal uit op 1183.

In augustus beëindigden 6902 bedrijven hun activiteiten. Het aantal zzp’ers dat de stekker eruit trok, viel 3 procent lager uit. Bij de mkb’ers steeg dit aantal met 1 procent. Het aantal faillissementen daalde afgelopen maand met 33 procent, tot 303. Vanwege het economisch herstel gaan er al een tijd lang een stuk minder bedrijven over de kop.

WOENSDAG 02 SEPTEMBER 2015

Door ANP/Demet TV