CBS: seinen voor economie op groen

Bijna alle seinen voor de Nederlandse economie staan op groen. Dat stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in zijn actuele overzicht van de staat van de economie.

Bijna alle economische indicatoren die het CBS gebruikt doen het momenteel beter dan het langjarige gemiddelde. Daarmee is het zogeheten conjunctuurbeeld deze maand nog wat gunstiger dan in augustus.

Volgens de meest recente cijfers groeien de investeringen in Nederland sterk, net zoals de export. Daarnaast geven consumenten meer geld uit dan een jaar geleden, neemt het aantal banen toe, gaan minder bedrijven failliet dan in de afgelopen jaren en stijgt de productie van de industrie.

Verder is de werkloosheid lager dan aan het begin van het jaar. De verbetering op dat vlak stokte echter in augustus. Daarnaast zit er de afgelopen maanden weinig schot in het consumentenvertrouwen. Consumenten zijn in doorsnee wel redelijk positief over de economie, waardoor de graadmeter voor het vertrouwen duidelijk hoger ligt dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

30-09-2015

Door: ANP/Demet TV