Categories Nieuws Artikelen

Koenders: zorgen over doelen Russen in Syrië

Het zou ,,buitengewoon zorgelijk” zijn als Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië gebieden aanvallen waar geen IS-strijders zitten. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Een internationale coalitie waaronder Nederland bombardeert ook posities van de terreurgroep in Syrië en Irak. ,,Onze inspanningen moeten wel hetzelfde doel dienen. Daar mag geen onduidelijkheid over worden gecreëerd”, aldus de bewindsman.

Volgens hem mag de militaire operatie van Rusland de positie van president Bashar al-Assad niet versterken. Assad is al jaren een bondgenoot van Moskou. Het Kremlin moet zijn invloed juist aanwenden om Assad te bewegen deel te nemen aan het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict, aldus Koenders.

Rusland voerde woensdag naar eigen zeggen twintig luchtaanvallen boven Syrië uit waarbij acht doelen van IS zijn getroffen. Ook donderdag gooiden Russische vliegtuigen bommen af op dezelfde doelen als de internationale coalitie, verklaarde de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken.

02-10-2015

Door: ANP/Demet TV