‘Air France pakt twintig medewerkers aan’

Air France verdenkt zo’n twintig werknemers van betrokkenheid bij de schermutseling op het eigen hoofdkantoor waarbij maandag twee bestuurders werden mishandeld. Dat meldde de Franse zender RTL woensdag, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt.

Tegen drie mensen die personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier daadwerkelijk zouden hebben gemolesteerd, is aangifte gedaan. Maar een intern onderzoek heeft nog circa twintig namen opgeleverd van mensen die zich zouden hebben misdragen.

Het gaat volgens RTL voornamelijk om grondpersoneel, met name van de onderhouds- en vrachtdivisies. Maar ook twee piloten staan onder verdenking. Zij zouden de relschoppers met hun toegangspassen hebben binnengelaten. Een stewardess zou een beveiligingscamera met een sjaaltje hebben bedekt.

Medeplichtigen

De lijst met medeplichtigen kan volgens RTL nog langer worden. Voor degenen die zich het zwaarst hebben misdragen, dreigt mogelijk ontslag.

De rellen ontstonden tijdens een vergadering waarin de ondernemingsraad van Air France werd geïnformeerd over een nieuwe reorganisatie. Tussen nu en 2017 verdwijnen in totaal 2900 banen. Air France sprak woensdag tegen dat daarna nog 5000 ontslagen zijn gepland. Het weekblad Le Canard enchainé had dat gemeld.

Air France heeft lang geprobeerd het personeel over te halen langer en harder te werken voor hetzelfde geld, zoals zustermaatschappij KLM dat ook met de vakbonden heeft afgesproken. Vorige week bleek evenwel dat met de piloten geen akkoord te bereiken viel. Om toch een einde te maken aan de opeenstapeling van verliezen is besloten tot een harde sanering.

07-10-2015

Door: ANP/Demet TV