Nederland: voorlopig geen F-16’s naar Syrië

Militaire actie van Nederlandse F-16’s in Syrië is op dit moment niet verstandig. Het is ,,uitermate risicovol”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. ,,De strijd tegen IS wordt vandaag niet gewonnen door ook nog eens daarheen te gaan vliegen.”

Ook in de Tweede Kamer is er geen meerderheid meer voor een snel ingrijpen in Syrië. Regeringspartij VVD deelt die mening ook. Volgens Han ten Broeke is het ,,uitermate onverstandig” om nu in Syrië actief te worden. Sinds de Russen daar zijn, heb je niet meer behoefte aan nog meer landen die daar op eigen houtje gaan vliegen, aldus de VVD’er.

Nederlandse F-16’s opereren alleen boven Irak om IS te bestrijden. De PvdA is steeds tegenstander geweest van een militaire inzet in Syrië zolang er geen politieke oplossing voor het conflict in zicht is.

08-10-2015

Door: ANP/Demet TV