Nederland krijgt opnieuw melkboete

Nederlandse boeren moeten opnieuw flink in de buidel tasten omdat de Europese afspraken over melkproductie zijn geschonden. Nederland produceerde in de meetperiode 2014/2015 te veel melk en moet ruim 135 miljoen euro betalen voor de overschrijding van de zogeheten melkquota.

Brussel legde deze week boetes van in totaal 818 miljoen euro op aan twaalf EU-landen, omdat ze zich niet aan de melkquota hebben gehouden. Duitsland kreeg de hoogste melkboete, van ruim 309 miljoen euro.

Nederland kreeg vorig jaar een melkboete van ruim 132 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken liet toen weten dat de boete niet door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Boeren die de quota overschreden hebben, krijgen de rekening gepresenteerd.

Het gaat om de laatste melkboete. De quotaregeling werd eerder dit jaar afgeschaft.

23-10-2015

Door: ANP/Demet TV