Staatsbezoek moet goodwill verzilveren

Koning Willem-Alexander begint zondagmiddag (lokale tijd) in China aan zijn zesde staatsbezoek sinds zijn aantreden in 2013 en het derde aan een Aziatisch land, na de bezoeken aan Japan en Zuid-Korea een jaar geleden. De Chinese president Xi Jinping nodigde het koningspaar uit toen hij vorig jaar zelf op staatsbezoek was in Nederland. Voor Xi was het zijn eerste Europese reis, voor de koning het eerste inkomende staatsbezoek.

Het is niet altijd gebruikelijk dat een retourinvitatie zo snel komt, maar Xi stelde het op prijs dat hij in Nederland zo hartelijk was ontvangen. Willem-Alexander en koningin Máxima worden vergezeld door een trio bewindslieden en een economische delegatie. Daarin onder andere FrieslandCampina, Philips en DSM, maar ook universiteiten en vertegenwoordigers uit het midden-en kleinbedrijf.

Het koninklijk paar, dat voor een privéreis al een week in China verblijft, heeft zondag nog een beperkt programma met voetbal en aandacht voor voedselveiligheid in de zuivelproductie. Het gebruikelijke ceremonieel volgt maandagmiddag met een begroeting door president Xi en zijn vrouw Peng Liyuan en aansluitend het staatsbanket.

25-10-2015

Door: ANP