Nederlandse scholier blijft relatief vaak zitten

Nederlandse scholieren blijven vaker zitten dan scholieren in andere landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in Spits.

Van de 15-jarige scholieren zegt 22 procent een keer te zijn blijven zitten. Daarmee zit Nederland ruim boven het gemiddelde van de 34 OESO-landen, dat op 14,3 procent ligt.

Het percentage zittenblijvers in het voortgezet onderwijs groeit in Nederland sinds 2008. Het grootste struikelblok is havo 4. Ruim achttien procent van de leerlingen in die klas moet het jaar overdoen. Ongeveer zeventien procent van de kinderen doet langer dan acht jaar over de basisschool.

In Nederland gelden geen strengere eisen om over te gaan dan in andere landen, zegt de inspectie. Het heeft volgens de inspectie te maken met de kwaliteit van onderwijs, omdat op bepaalde scholen duidelijk meer kinderen blijven zitten dan op andere scholen. “Er zijn dus kinderen die onnodig blijven zitten door te slecht onderwijs”, concludeert een woordvoerder.

28 maart 2012, 10:51
©novum