Timmermans: Europees project kan stranden

De Europese samenwerking zou weleens kunnen stranden. Dat zei Frans Timmermans, sinds een jaar eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, maandag in Amsterdam. Hij hield daar de zogenoemde Huis van Europalezing.

,,Ik wil daar niet te optimistisch over doen, want dat ben ik gewoon niet. Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden. Dat heb ik nooit eerder gehad. Er komen zoveel dingen samen die ons als samenleving in het hart raken, dat ik niet meer als ondenkbaar zie dat we weer de confrontatie zoeken in plaats van de samenwerking. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind om vast te houden aan verdragen, als basis om ervoor te zorgen dat we elkaar blijven verdragen.”

Timmermans zei ook dat het ,,vanuit ons eigen belang buitengewoon onverstandig” is om Turkije, nog altijd kandidaat voor de EU, op te geven. Zonder dat land kunnen we ,,het vluchtelingenprobleem nooit onder controle krijgen.”

Hij zou er ,,ontzettend groot voorstander” van zijn om het overleg met het land op hoofdstukken te openen, zoals op die over de rechtstaat. ,,Dan kun je ze vragen om hervormingen door te voeren.”

10-11-2015 Foto|Door: © ANP/Demet TV