Nederland en Japan gaan meer samenwerken

Nederland en Japan gaan economisch en politiek nauwer samenwerken. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in Tokio afgesproken met zijn Japanse ambtgenoot Shinzo Abe.

De samenwerking richt zich vooral op internetbeveiliging, land- en tuinbouw, de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en op gezondheids- en pensioenproblemen bij een vergrijzende bevolking. Nederlandse bedrijven die met Rutte meereisden hebben al een aantal overeenkomsten gesloten met Japanse bedrijven.

Vooral op het gebied van vergrijzing kan Nederland iets van Japan leren, en kunnen Nederlandse bedrijven mogelijk geld verdienen. Japan is het land met de meeste honderdjarigen. Nederlandse ondernemers hopen ook te profiteren van de bouwhausse die de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio teweeg zullen brengen.

Verenigde Naties

Volgens Rutte werken Nederland en Japan zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog internationaal samen aan vrede, recht, veiligheid en democratie. Nederland en Japan trekken samen op in pogingen de Verenigde Naties te moderniseren en doen dat ook bij noodhulp en vredesoperaties.

Rutte keert dinsdag terug naar Nederland. Hij is woensdag op de EU-migrantentop in Malta. De handelsmissie met 120 bedrijven is nog een dag in Japan, onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

10-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV