Rechter: verkeersboetes zijn te hoog

De overheid heeft in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge boeteverhogingen doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Dat bepaalde de kantonrechter in Arnhem onlangs in zaak van een Nijmegenaar die het niet eens was met de boete voor een snelheidsovertreding die hij kreeg opgelegd.

De man had bezwaar aangetekend tegen een bekeuring van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur. Hij stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk. ,,Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren”, aldus het vonnis. Volgens de rechter was dit slechts bedoeld om de overheidsinkomsten te vergroten.

De rechter heeft daarom bepaald dat verhoging in strijd is met de wet. De Staat moet het bedrag aanpassen en de man 9 euro terugbetalen.

10-11-2015 Foto / Door: ANP / Demet TV