Er zitten meer nadelen dan voordelen aan een verbod voor Kamerleden om zich af te splitsen van hun fractie en op eigen houtje verder te gaan in het parlement. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. ,,Een dergelijk verbod zou ons partijensysteem nog dominanter maken dan het nu is.”
Iemand kunnen dwingen om in zo’n situatie zijn of haar zetel op te geven, zou ook een wijziging van de Grondwet vergen. ,,De Grondwet beschouwt een Kamerzetel immers niet als ‘eigendom’ van de partij of de fractie waartoe het Kamerlid behoort. Elk Kamerlid beschikt over een individueel mandaat van de kiezer”, legt Plasterk uit.
In de Kamer is onvrede over de mogelijkheden voor Kamerleden om zich af te splitsen en zelfstandig verder te gaan of met een andere eenling een nieuwe fractie te vormen. De Kamer begon na de verkiezingen in 2012 met elf partijen. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Er zijn nu zestien fracties.
11-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV