Turkije: bal ligt bij Europa

De Turkse premier Ahmet Davutoğlu heeft vanavond Eurocommissaris Frans Timmermans in Ankara ontvangen. Timmermans en Davutoglu hebben elkaar gedurende 50 minuten gesproken over o.a. het vluchtelingenprobleem in Europa. Europa wil dat Turkije Syrische vluchtelingen opvangt en ervoor zorgt dat zij niet naar Europa afreizen.

Tijdens het gesprek met Timmermans heeft Davutoğlu zijn wens voor een Turkse EU-lidmaatschap uitgesproken en gezegd dat Europa nu aan zet is. “Wij verwachten dat Europa de nodige stappen in deze richting zal nemen en nieuwe onderhandelingshoofdstukken zal openen,” aldus de Turkse premier tegen Eurocommissaris Frans Timmermans.

Davutoglu en Timmermans hebben naast de Turkse EU-lidmaatschap ook gesproken over de vluchtelingencrisis, visumvrij reizen voor Turken door Europa en het EU-voortgangsrapport over Turkije. Ook kwam het terugnameakkoord ter sprake dat het mogelijk moet maken dat migranten zonder papieren die via Turkije de EU zijn binnen gekomen, snel kunnen worden teruggestuurd.

Timmermans heeft op zijn beurt gezegd dat er binnen Europa een gemeenschappelijk begrip bestaat dat de betrekkingen tussen Turkije en de Europese Unie versterkt moet worden. Volgens Timmermans mag deze kans niet gemist worden.

11-11-2015 Door: Demet TV

Volg Demet TV op Social Media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor en door Turken.