Categories Nieuws Artikelen

Aanslagpleger werd gezocht wegens terrorisme

De vierde dader van wie maandag bekend is geworden dat hij de aanslagen heeft gepleegd, was Samy Amimour. Deze in 1987 geboren Parijzenaar was in 2012 terreurverdachte. Hij kwam onder toezicht te staan van justitie, maar verdween en werd sinds 2013 internationaal gezocht.

De vijfde zelfmoordterrorist van de aanslagen van vrijdag die de Franse onderzoekers hebben geïdentificeerd, was de 25-jarige Ahmad al-Mohammed. Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen omdat hij kennelijk als vluchteling was aangekomen. Hij blies zichzelf op bij het Stade de France en had een Syrisch paspoort bij zich.

Amimour is een van de daders van de bloedigste aanslag, die op een concertzaal in het oosten van Parijs. Daarbij vielen bijna negentig doden. In totaal verloren 129 mensen het leven en raakten er 352 gewond, onder wie velen zeer ernstig. Nog steeds liggen 250 mensen in het ziekenhuis, meldden de autoriteiten maandag.

Bataclan

Andere daders van de aanslag op concertzaal Bataclan waren Omar Ismael Mostefaï en Brahim Abdeslam. Van de drie die zich bij het Stade de France vrijdagavond opbliezen zijn er twee geïdentificeerd: een twintigjarige Fransman, Bilal Hadfi, die net als Brahim Abdeslam in Brussel woonde en Ahmad Mohammad.

Een dader die mogelijk geen zelfmoord pleegde en voortvluchtig zou zijn, heet Salah Abdeslam, een broer van Brahim.

De Belgische justitie vermoedt ondertussen dat de man die claimde begin dit jaar achter een terroristische samenzwering in het Belgische Verviers te zitten, Abdelhamdid Abaaoud, mogelijk vanuit Syrië een belangrijke rol had bij de aanslagen in Parijs, meldden Belgische media.

16-11-2015 Foto | Door: ANP/ Demet TV