Moskeeën staan vrijdag stil bij Parijs

Het geweld in Parijs zal vrijdag bij veel moskeeën in Nederland krachtig worden veroordeeld en er zal ook een oproep worden gedaan voor verbroedering en intensivering van onderlinge contacten. Dat meldt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) donderdag.

,,In de islamitische traditie is het mede een taak van de imam en de lokale gemeenschap om te voorkomen dat de samenleving afbrokkelt en de verhoudingen op scherp komen te staan”, zo wordt gemeld. ,,De radicalisering en maatschappelijke vervreemding van burgers dienen door alle verantwoordelijken te worden bestreden.” Bij het CMO zijn 382 moskeeën aangesloten.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zei eerder op donderdag dat het aan de moskeeën in Nederland zelf is of en hoe ze tijdens het vrijdaggebed willen stilstaan bij de aanslagen. ,,De moskeeën zijn daar vrij in. Wij verwachten dat ze daarbij stilstaan. Als ze samen optrekken zou dat fijn zijn, maar dat wordt van ons uit niet gecoördineerd”, aldus een woordvoerder.

Deuren open

De RMMN riep zaterdag de moskeeën op de deuren open te houden voor buurtbewoners om met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar te rouwen. ,,Laat deze groep barbaren en haatzaaiers ons niet uit elkaar drijven. Laat ons een vuist maken tegen haat en terreur”, zei voorzitter Yahia Bouyafa. ,,De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware alle mensen heeft gedood.”

In Frankrijk stelde de Franse Raad voor de Moslimcultuur (CFCM) een ontwerptekst op. Het is de bedoeling dat vrijdag in bijna 2500 moskeeën het terrorisme fel wordt veroordeeld. De verklaring moet op de gebedsdag duidelijk de afkeer laten blijken ,,van de gruwelen en de willekeurige moordpartijen die 13 november in Parijs zijn gepleegd en die 129 mensen het leven kostten”.

19-11-2015   Door: ANP / Demet TV