Nederland eerste in transportranglijst EU

Nederland heeft de hoogste score behaald in een Europese transportranglijst. In 16 van de 29 categorieën behoort Nederland tot de vijf beste van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken staan ook in de top vijf.

De Nederlandse infrastructuur wordt zeer goed beoordeeld, meldt de Europese Commissie vrijdag. De havens en vliegvelden en de wegen ernaartoe behoren tot de beste in de EU. Nederland scoort tweede op het terrein van nieuwe voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen.

Nederlanders staan gemiddeld dertig uur per jaar in de file en is daarmee negentiende in de lijst. De tevredenheid over het openbaar vervoer ligt ook achter bij het Europese gemiddelde.

Het doel van het ‘scorebord’ is om lidstaten te helpen gebieden en beleidsterreinen aan te wijzen die meer investeringen en actie vereisen.

20-11-2015  Door: ANP / Demet TV