Rutte bespreekt top EU-Turkije in Kamer

Opnieuw staan vluchtelingen centraal in een debat tussen Kamer en premier Mark Rutte. Woensdag gaat het over de top tussen de EU en Turkije. In Brussel praten de Europese en Turkse leiders zondag over het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Op de bijeenkomst moet er een akkoord worden bereikt over het Europees-Turkse Actieplan Migratie. Dat gaat over het verbeteren van de opvang van vluchtelingen in Turkije. Daarnaast moet de samenwerking worden verbeterd om de stroom vluchtelingen vanuit Turkije naar de EU te beperken.

De EU wil een noodfonds van 3 miljard euro opzetten voor hulp aan vluchtelingen in Turkije. Nederland zou hier circa 117 miljoen aan moeten bijdragen. Verder zet Ankara in op visumvrij reizen naar de EU en wil het de toetredingsonderhandelingen tot de EU nieuw leven inblazen.

Rutte zei eerder dat de toelatingseisen voor Turkije niet aangepast zullen worden. Veel partijen in de Kamer willen geen koppeling tussen het toelatingsproces en de vluchtelingencrisis. Wel is Rutte bereid te praten over visumliberalisatie.

Lees ook: Wat heeft Europa Turkije te bieden zondag? 

25-11-2015  Door: ANP / Demet TV