Dijkhoff bekijkt uitzetten criminele migrant

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of Nederland migranten met een verblijfsstatus kan uitzetten als ze ernstige misdrijven hebben gepleegd. Hij zei donderdag tijdens het debat over de justitiebegroting dat hij een verzoek hiertoe van de VVD zal onderzoeken op wenselijkheid en haalbaarheid.

Het gaat de liberalen om migranten die langdurig in Nederland verblijven maar nog niet zijn genaturaliseerd. Bovendien moet het gaan gelden voor criminele kinderen van migranten, ook als zij in Nederland zijn geboren en opgegroeid. Dijkhoff zei dat hij de regels zal aanscherpen op dit punt als er ruimte voor is.

De staatssecretaris zelf heeft aangekondigd dat hij asielzoekers en erkende vluchtelingen die strafbare feiten hebben gepleegd, beter wil aanpakken. Zij kunnen een verblijfsstatus mislopen of die sneller kwijtraken. Dat kan nu ook al, maar de normen die hiervoor gelden, gaat Dijkhoff zo wijzigen dat er meer delicten onder vallen.

26-11-2015  Door: ANP / Demet TV