Topoverleg over opvang vluchtelingen

Het kabinet probeert met gemeenten en provincies een akkoord te bereiken over de opvang van vluchtelingen en illegalen. Het topoverleg is vrijdagochtend in Den Haag.

Voor vluchtelingen met een verblijfstatus is woonruimte nodig. Het kunnen sociale huurwoningen zijn, maar ook (prefab-) woningen of omgebouwde kantoorruimtes waar per voorziening vier asielzoekers met een verblijfsstatus terecht kunnen. Zij kunnen dan weg uit asielzoekerscentra en plaatsmaken voor nieuwkomers.

Op de agenda staat ook de crisisnoodopvang voor net binnengekomen asielzoekers, waarbij mensen hooguit 72 uur op één plek worden opgevangen. De gemeenten willen dat deze vluchtelingen een halfjaar op één plek moeten kunnen blijven. Verder wordt gesproken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (bed-bad-brood).

Bij het overleg zijn premier Mark Rutte, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Ook vicepremier Lodewijk Asscher, de ministers Stef Blok (Wonen) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schuiven aan.

27-11-2015   Door: ANP / Demet TV