‘Turkse aanklager vlucht naar Nederland’

Een vooraanstaande openbaar aanklager in Turkije is naar Nederland gevlucht. Dit meldden Turkse media dinsdag over aanklager Fikret Seçen. Hij werd dinsdag 24 november uit zijn ambt gezet en heeft volgens de berichten dezelfde dag nog een vlucht van Ankara naar Amsterdam genomen, kort voor hem het reizen zou worden verboden.

Seçen werd uit het ambt gezet wegens ,,het vervalsen, laten verdwijnen of achterhouden”’ van officiële documenten en het ,,in diskrediet brengen van het ambt”. Hij was als aanklager bekend van de Ergenekon-rechtszaak, waarbij onder anderen militairen en journalisten beschuldigd werden van het voorbereiden van een staatsgreep.

De regerende AK-partij van president Erdogan trok in het Ergenekon-proces samen op met de Gülen-beweging, sterk vertegenwoordigd in de rechterlijke macht, om gemeenschappelijke vijanden achter de tralies te krijgen. In de Ergenekon-rechtszaak verving Seçen de magistraat Zekeriya Ӧz die afgelopen zomer naar Duitsland vluchtte. Sinds 2013 zijn de voormalige bondgenoten AK en Gülen elkaars vijanden en bestrijdt de regering de vooruitstrevende islamitische beweging van Fethullah Gülen.,

01-12-2015  Door: ANP

Dit is een één-op-één-kopie van het persbericht van ANP