Beurzen veren op na inflatiecijfer

Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdagmiddag overwegend kleine winsten geboekt. Beleggers namen echter geen grote risico’s meer voorafgaand aan de belangrijke beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Algemeen wordt verwacht dat de ECB nieuwe steunmaatregelen zal nemen.

,,De beurzen veren iets op na een kwakkelend begin. De aanhoudend lage inflatie in de eurozone bevestigt de verwachting dat ECB-president Mario Draghi donderdag met meer stimulering zal komen om de inflatie aan te wakkeren, en dat zorgt voor enig optimisme”, aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 469,50 punten. De MidKap stond onveranderd op 700,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,2 tot 0,6 procent.

Inflatie

De prijzen in de eurozone stegen in november gemiddeld met 0,1 procent op jaarbasis. De inflatie in het eurogebied ligt daarmee nog altijd ver onder het door de ECB nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Grootste stijger in de AEX was levensmiddelenconcern Unilever met een plus van meer dan 2 procent. Staalproducent ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van ruim 8 procent, na een adviesverlaging door analisten van Citi.

Aandelen

IMCD stond onderaan de MidKap met een min van 4,5 procent. Investeerder Bain Capital heeft via de verkoop van aandelen zijn belang in de chemicaliëndistributeur verder teruggeschroefd.

Fagron toonde wat herstel met een plus van 4,6 procent. De toeleverancier aan apotheken raakte in de afgelopen twee dagen 50 procent aan beurswaarde kwijt na het afhaken van potentiële kopers van het Belgische bedrijf.

Koerssprong

Bij de kleinere bedrijven maakte AND een koerssprong van 20 procent. De maker van digitale kaarten voert met meerdere partijen verkennende gesprekken over een mogelijk overnamebod.

In Frankfurt verloor Volkswagen ruim 3 procent. De Duitse autobouwer, die nog altijd kampt met het dieselschandaal, verkocht in november bijna een kwart minder auto’s in de VS. Ook werd kredietbureau Standard & Poor’s (S&P) opnieuw negatiever over de kredietwaardigheid van het bedrijf.

De euro zakte na de publicatie van de Europese inflatiecijfers naar 1,0595 dollar, tegen 1,0620 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent naar op 41,41 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 43,93 dollar per vat.

02-12-2015 Door: ANP / Demet TV