Examenfraude Ibn Ghaldoun: weer taakstraffen

Vier jongeren die betrokken waren bij de eindexamenfraude bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam, hebben in hoger beroep taakstraffen opgelegd gekregen. Dat meldde het gerechtshof in Den Haag donderdag. Drie van hen zijn veroordeeld voor heling, een van hen voor diefstal van de examens. Deze verdachte kreeg een taakstraf van 230 uur opgelegd. In eerste aanleg was hij veroordeeld tot een maand cel en een taakstraf van 170 uur.

Twee andere verdachten werden in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen van twintig uur, gelijk aan de straf die ze eerder al opgelegd kregen door de rechtbank. De laatste kreeg eerder 130 uur taakstraf opgelegd, in hoger beroep werden dat er veertig.

In mei 2013 werden 27 eindexamens gestolen uit een kluis van het Ibn Ghaldoun. Het ging om vijftien havo-examens, tien voor het havo en twee voor het vmbo. De vragen werden vervolgens via internet en met usb-sticks verspreid door het land. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis. Mede door de ophef rond de diefstal ging het Ibn Ghaldoun failliet.

03-12-2015  Door: ANP / Demet TV