Ook hbo’er en academicus moeilijk aan baan

Van de in 2013 afgestudeerde academici en hbo’ers vond 73 procent direct een baan. Vijf jaar eerder was dat nog 82 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Uit de cijfers blijkt volgens het CBS dat het ook voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond, de laatste jaren moeilijker is geworden om een baan te vinden.

Na het studiejaar 2012-2013 verlieten ruim 45.000 universitaire en bijna 86.000 hbo-studenten het onderwijs.

Van de ruim 33.000 studenten die zónder diploma een hbo-opleiding verlieten, was de kans om meteen werk te hebben het grootst voor wie al wél een mbo-diploma op zak had. Ook voor wie het wetenschappelijk onderwijs verliet zonder af te studeren (11.000 mensen), was de kans om direct een baan te vinden afhankelijk van de vooropleiding. Driekwart (76 procent) van de afvallers die kon terugvallen op een hbo-diploma kreeg snel werk, tegen iets meer dan de helft (56 procent) van de uitstromers met alleen een vwo-diploma.

04-12-2015   Door: ANP / Demet TV