Akkoord met EU betreft enkel economische vluchtelingen

Het akkoord tussen Turkije en Europa betreft niet alle Syriërs. Het betreft ook niet die mensen die vluchten uit angst voor hun leven. Dat zegt Mevlüt Çavuşoğlu vandaag, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is het akkoord alleen geldig voor economische vluchtelingen.

Turkije en Europa bereikten vorige week een akkoord over de opvang van Syrische vluchtelingen. In ruil voor opvang zou Turkije 3 miljard euro krijgen, kunnen Turken vanaf oktober volgend jaar waarschijnlijk visumvrij naar Europa reizen. Ook worden de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU versneld.

Echter de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt vandaag dat het akkoord niet alle Syriërs betreft. Hij reageerde op de berichten dat Turkije “alle Syrische vluchtelingen” zou moeten opvangen. Hij zegt dat het akkoord tussen Turkije en Europa niet alle Syrische vluchtelingen betreft. “Het betreft ook niet mensen die uit angst voor hun leven hun land verlaten. Maar alleen voor mensen die vanwege hun economische situatie naar Europa vluchten. En dat alleen als bewezen wordt dat ze via Turkije naar Europa zijn gegaan,” aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

07-12-2015 Door: Demet TV