Kabinet kijkt naar aanpak salafisme

Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen en bekijken of een verbod mogelijk is. De Tweede Kamer heeft daarom gevraagd, omdat die bezorgd is over de invloed van deze orthodoxe islamitische clubs op radicalisering en jihadisme in Nederland.

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het kabinet de moties zal uitvoeren. Volgens hem is het goed dat het Openbaar Ministerie zal kijken of de wet nog ,,up to date” is als het gaat om salafistische of om antidemocratische organisaties.

,,We kijken nu anders tegen het salafisme aan. Het salafisme is een bron van zorg. Het is wel de vraag of een verbod het meest effectief is”, zei de minister. De aanpak is volgens hem lastig, omdat er drie stromingen binnen het salafisme zijn en niet iedereen een politieke ideologie nastreeft.

11-12-2015  Door: ANP / Demet TV