‘Geef student ruimte om studie in te vullen’

Studenten moeten hun studie in het hoger onderwijs naar eigen inzicht kunnen invullen. Ze betalen dan alleen collegegeld voor de vakken die ze in dat jaar volgen. Nu betalen alle studenten altijd de volle mep, ongeacht het aantal vakken dat ze volgen.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dit systeem veranderen. Samen met de landelijke studentenvakbond LSVb en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben ze daarvoor een plan ontwikkeld dat ze maandag in de Tweede Kamer voorleggen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Ze willen een experiment houden op de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.

Ook de universiteit of hogeschool moet op een andere manier financiering krijgen van de overheid. Nu krijgen ze nog een vast bedrag per ingeschreven student voor maximaal vier studiejaren. Maar dat moet dan ook afgestemd worden op het aantal vakken dat een student volgt. Uiteindelijk krijgt de onderwijsinstelling evenveel geld per student. Maar dat geld wordt uitgesmeerd over meer jaren als een student ervoor kiest langer over de studie te doen.

Star

De flexibiliteit is volgens de initiatiefnemers nodig, omdat het systeem te star is. Veel studenten willen tegenwoordig meer ruimte om zich te ontwikkelen naast hun studie. Ze willen die bijvoorbeeld combineren met werk, een andere studie, bestuursactiviteiten, een eigen bedrijfje of zorg voor naasten.

Het huidige systeem gaat echter uit van één type student en dat is niet goed voor de toekomst, vinden ze. ,,De financiering van het onderwijs moet de ambities van studenten mogelijk maken, niet beknotten.”

14-12-2015 Door: ANP / Demet TV