Minder Nederlanders op vakantie naar Turkije

Griekenland en Turkije waren afgelopen zomer minder in trek als vakantieland dan in 2014. Frankrijk en Spanje waren het derde kwartaal van dit jaar juist wel een populairdere vakantiebestemming, blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Het aantal reizigers naar Turkije en Griekenland nam in het derde kwartaal af met respectievelijk 15 en 16 procent. De bestedingen van Nederlandse toeristen daalden in Griekenland met 20 procent, in Turkije met 12 procent, samen goed voor een afname van 68 miljoen euro. Griekenland werd mogelijk minder populair door de financiële crisis, meent het CBS. Voor Turkije werd deze zomer het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt, na het oplaaien van de strijd met de terreurorganisatie PKK.

Het aantal reizigers naar Frankrijk en Spanje groeide met respectievelijk 4 en 16 procent. In Spanje gaven Nederlanders 19 procent meer uit, in Frankrijk 6 procent. In totaal gaven Nederlanders in het derde kwartaal 21 miljoen meer uit in het buitenland dan in 2014, een stijging van 0,4 procent.

17-12-2015  © ANP / Demet TV