Inburgeringsexamen 200 euro goedkoper

Het inburgeringsexamen dat buitenlanders moeten maken voordat ze naar ons land kunnen komen voor een huwelijk of gezinshereniging, wordt goedkoper. Minister Lodewijk Asscher (Integratie) voldoet hiermee aan een vonnis van het Europees Hof van Justitie.

De kosten van het examen gaan van 350 naar 150 euro, meldde de minister donderdag aan de Kamer. Verder wordt het studiemateriaal voor het examen gratis beschikbaar gesteld op internet. Ook zal meer rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden als mensen het examen niet kunnen halen.

Het halen van het examen is een van de eisen om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen. Het Hof in Luxemburg oordeelde in juli dat de Nederlandse regels soms te streng zijn en de kosten te hoog. Buitenlanders die sinds die uitspraak het inburgeringsexamen hebben gedaan, krijgen compensatie van Asscher.

Het inburgeringsexamen voor Turkse staatsburgers is overigens sinds 2011 niet meer verplicht. Voor Turken is verplicht inburgeren afgeschaft na een rechtszaak die aangespannen werd door de Turks-Nederlandse advocaat Ejder Kose. In die zaak was de rechter het met advocaat Kose eens dat Turken vanwege het associatieverdrag tussen Turkije en Europa niet verplicht konden worden tot een inburgeringsexamen. 

17-12-2015 © ANP / Demet TV