Categories Nieuws Artikelen

Van Aartsen: Verbod op salafisme onwenselijk

Een verbod op salafistische organisaties is onwenselijk en druist in tegen de grondwet. Dat zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vandaag in NRC.

De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om te onderzoeken of salatistische organisaties verboden kunnen worden. Volgens de Kamer zou deze islamstroming antidemocratische aspecten hebben. Daarom beschouwt de Kamer het salafisme als een voedingsbodem voor jihadisme.

Maar burgemeester Van Aartsen is tegen een verbod. Volgens de burgemeester handelen deze organisaties binnen het kader van de wet. “Wij hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. We beoordelen mensen niet op gedachten of ideeën. Dat is de hoeksteen van de rechtsstaat waar onze democratie op is gebaseerd. Ik vraag mij af of de Tweede Kamer zelf nog wel gelooft in de beginselen van de rechtsstaat,” aldus burgemeester Van Aartsen in NRC.

In Den Haag bevinden zich meerdere salafistische moskeeën. De burgemeester werkt graag met hen samen. Bijvoorbeeld met Oud en Nieuw helpen zij de politie met het bestrijden van onrust. (Zie video).

Deze samenwerking kwam de burgemeester op kritiek te staan van de Tweede Kamer. De Kamer vindt dat gemeenten niet moeten samenwerken met salafisten. Burgemeester Van Aartsen is echter positief over de samenwerking. Volgens hem is het aantal incidenten met Oudjaar dankzij deze samenwerking teruggedrongen.

De burgemeester vindt verder dat salafisme niet gelijkgesteld mag worden aan jihadisme.

04-01-2016 © Demet TV