Turkije roept ambassadeur Iran op het matje

Turkije heeft de ambassadeur van Iran gisteren opgeroepen een einde te maken aan mediaberichten die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een kwaad daglicht stellen. Iraanse media brengen de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr door Saudi-Arabië in verband met een bezoek van Erdogan aan de hoofdstad Riyad vorige week.

“We verwerpen de link die in de media tussen het bezoek en de executie wordt gelegd”, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Volgens hem baseren de media zich deels op Iraanse officiële instanties. Ook keurt de minister rechtstreekse beschuldigingen aan het adres van Erdogan af. De publicaties zouden enkel een negatief beeld van de president willen schetsen.

Vorige week werden 47 mannen, onder wie Al-Nimr, die wegens terrorisme waren veroordeeld door Saudi-Arabië geëxecuteerd. Een Iraanse menigte bestormde daarop de Saudische ambassade in Teheran, richtte vernielingen aan en staken delen in brand. Saudi-Arabië verbrak daarna de diplomatieke betrekkingen met Iran. De Turkse minister reageert in de verklaring op dit incident. Hij noemt de actie “onacceptabel en onbegrijpelijk”.

President Erdogan bracht vorige week een tweedaags bezoek aan koning Salman van Saudi-Arabië. Ze spraken over de crisis in Syrië en hun samenwerking op het gebied van energie. 

08-01-2016 © ANP / Demet TV