‘Medicijntekorten verder gestegen’

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 waren dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag.

Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd. Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit volgens de brancheorganisatie in 70 procent van de gevallen om economische redenen. ,,Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn.” Patiënten zijn hooguit een paar euro per maand kwijt aan de meeste medicijnen. Daar komt bij dat Nederland weinig inwoners telt en dat Nederlanders relatief weinig medicijnen gebruiken. Dat maakt het voor een fabrikant gemakkelijk om Nederland links te laten liggen.

Vorig jaar waren er vooral problemen met de levering van antibiotica. Artsen moeten dan uitwijken naar een ander middel en dat kan bacteriën ongevoelig maken voor een volgend middel.

Meer toezicht

De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het ,,heel vervelend” als patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. De oplossing moet volgens de belangenclub vooral gezocht worden in een betere communicatie met de patiënt. ,,Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten”, aldus Nefarma. Volgens de organisatie komt het niet heel vaak voor dat er tekorten ontstaan en zijn ze meestal ook snel opgelost.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat er meer toezicht komt op medicijnen waarvan veel patiënten afhankelijk zijn. Ook zou er iets moeten worden gedaan tegen monopolies. De belangenvereniging wil ook dat er uitwijkmogelijkheden zijn, voor wanneer een fabriek wordt getroffen door bijvoorbeeld brand.

19-01-2016 © ANP / Demet TV