Plasterk niet beschikbaar als lijsttrekker PvdA

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk is niet beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker voor de sociaaldemocraten. Hij blijft wel beschikbaar als Kamerlid, meldt de PvdA dinsdag.

“Diederik Samsom is kortgeleden door de leden gekozen en hij doet het voortreffelijk”, zegt Plasterk. “Ik sta volledig achter Samsom en zal hem helpen om van de PvdA weer de grootste partij van het land te maken.”

Maandagavond maakte de partijvoorzitter Hans Spekman al bekend dat de PvdA geen voorverkiezingen houdt voor het lijsttrekkerschap omdat daar te weinig tijd voor is. Wel komt er een interne verkiezing als een tegenkandidaat zich meldt. De inschrijving daarvoor sluit volgende week vrijdag om 12.00 uur.

Samsom is met zijn recente uitverkiezing niet automatisch ook de lijsttrekker bij de eerstvolgende verkiezingen. Voor het lijsttrekkerschap kunnen ook kandidaten van buiten de Tweede Kamer zich melden. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zei zondag al zich niet beschikbaar te stellen.

De 40-jarige Samsom werd ruim een maand geleden gekozen als opvolger van Job Cohen. Hij versloeg Ronald Plasterk, die een derde van de stemmen kreeg, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi.

24 april 2012, 10:48
©novum