Aangifte om schieten bij arrestatiepoging

De voortvluchtige jeugd-tbs’er die onlangs in Amsterdam werd geraakt door een politiekogel toen hij er in een auto vandoor ging, heeft aangifte gedaan. Zijn advocaat Chrissy Stroobach zegt tegen de Amsterdamse zender AT5 dat de agent die schoot niet proportioneel heeft gehandeld.

De achttienjarige Luciano D. kreeg vorig jaar jeugd-tbs opgelegd en verbleef in een jeugdinrichting in Lelystad. Tijdens een begeleid verlof voor een begrafenis op 31 december ging hij ervandoor. Hij was aangemerkt als vuurwapengevaarlijk.

Een filmpje van de poging om hem weer in te rekenen kreeg veel aandacht. Te zien was hoe de politie de auto staande hield en drie mannen na enkele schoten door een agent uit het voertuig kwamen. Maar Luciano D. stapte niet uit en ging er plankgas vandoor, waarop een agent nog enkele schoten loste, onder meer op het zijraam.

Op de banden

Advocaat Stroobach vraagt zich voor de camera van AT5 af of de agent überhaupt had mogen schieten, maar vindt in ieder geval dat het geweld niet proportioneel was. ,,Hij had op de banden kunnen schieten. Hij had een waarschuwingsschot kunnen lossen”, aldus Stroobach. Ook had de agent volgens haar niet kenbaar gemaakt dat hij ging schieten.

Luciano D. schrok volgens Stroobach van het geweld, waarop hij er in paniek vandoor ging. Een arrestatieteam wist D. later alsnog in de kraag te grijpen toen hij zich schuilplaats verliet in Amsterdam-West.

01-02-2016 © ANP / Demet TV