VVD wil bevoegde gymleraar op basisschool

De PO-Raad wil dat de VVD een wetsvoorstel over sportles op basisscholen onderbouwt. ,,We willen graag meedenken, maar zouden dit plan graag met een rekensommetje erbij zien”, zei een woordvoerder maandag tegen het ANP. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema van de regeringspartij dient maandag een initiatiefnota in om basisscholen te verplichten afgestudeerde sportleraren de gymles te laten geven. Nu hebben basisscholen nog de vrijheid om wel of niet te kiezen voor een gediplomeerde gymleraar.

De PO-raad laat weten sportonderwijs ,,heel belangrijk” te vinden. ,,Maar het moet wel betaalbaar blijven. Het onderwijs is toch al niet een sector waar het geld tegen de plinten klotst.”

Heerema hoopt dat zijn voorstel ertoe leidt dat over zes jaar 80 procent van de basisscholen een bevoegde sportleraar heeft. De liberalen denken dat het voorstel kan worden uitgevoerd zonder dat het extra kosten voor scholen met zich mee hoeft te brengen. Het plan hoeft volgens de VVD niet te leiden tot grote klassen. Als een leraar van een basisschool vertrekt, kan hij vervangen worden door een gediplomeerde gymleraar, aldus de partij.

Geweldig idee

PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten bestrijdt dat. ,,PO-Raad is ook voor goed gymonderwijs, maar dit idee kan idd niet zonder extra geld. Keuze is bovendien aan school!”, twitterde zij maandagochtend.

Cees Klaassen, directeur van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO), denkt dat er geen extra geld nodig is voor het plan van de VVD. ,,De groepsleerkracht wordt vervangen door de gediplomeerde gymleraar. Het een heft het ander dus op”, zegt hij.

Bovendien zijn er volgens Klaassen nu veel gediplomeerde gymleraren die zonder werk zitten. ,,Met dit plan komen veel extra mensen aan de bak en neemt de werkdruk voor groepsleerkrachten af. Wij vinden het een geweldig idee.”

01-02-2016 © ANP / Demet TV