‘Surveillanten politie willen ook een wapen’

Ook surveillanten van de politie moeten een wapen kunnen dragen. Anders lopen ze een groot risico vanwege terroristische dreigingen. Enkele agenten van het korps Amsterdam-Amstelland hebben een anonieme brief aan De Telegraaf gestuurd waarin zij schrijven over hun zorgen. Surveillanten zijn agenten van niveau twee en hebben opsporingsbevoegdheid en mogen mensen aanhouden. Ze hebben pepperspray, een wapenstok en handboeien bij zich.

Politiebond ACP zegt het gevoel van de agenten te snappen, maar wijst er op dat het niet zo simpel is om ook die agenten van een wapen te voorzien. ,,Daar zijn strenge regels voor met een pittige selectie en opleiding.”

De Nederlands Politiebond pleit er voor om die agenten breder in te zetten en meer taken te geven. ,,Om een vuurwapen te dragen is scholing nodig. We moeten in deze tijd voor kwaliteit gaan.”

De politie zegt dat de brief vooralsnog niet bekend is bij de leiding, maar zegt de gevoelens van sommige surveillanten te kennen en met die collega’s in gesprek te zijn en te blijven. ,,Er wordt gezocht naar passende oplossingen. Bovendien wordt er elke dag voor alle collega’s afhankelijk van de veiligheidssituatie een inschatting gemaakt om het werk zo veilig mogelijk te maken.”

02-02-2016 © ANP / Demet TV