Vluchtelingen remmen krimp gemeenten

Door de komst van vluchtelingen en andere immigranten zijn er veel minder gemeenten die krimpen. Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten zag het aantal inwoners vorig jaar dalen. In 2014 ging het nog om bijna 40 procent, in 2013 om bijna de helft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat donderdag.

Bevolkingskrimp speelt vooral aan de randen van het land, in Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Zo hebben Bellingwedde (Groningen) en Vlieland (Friesland) 2 procent minder inwoners. De bevolking groeit juist in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Blaricum en Oostzaan kregen in een jaar tijd 3 procent meer inwoners.

Vorig jaar zijn naar verhouding veel mensen overleden en werden relatief weinig baby’s geboren. Door ‘natuurlijke aanwas’ (geboorten min overlijdens) groeide de bevolking met ongeveer 22.000 mensen. Dat is het laagste aantal sinds 1871. In bijna de helft van de gemeenten zijn er meer mensen overleden dan er werden geboren. Ook dat speelt vooral aan de rand van het land. In gereformeerde gemeenten als Urk, Staphorst, Reimerswaal en Barneveld was er wel veel natuurlijke aanwas.

Nederland telt momenteel net geen 17 miljoen inwoners. Dat is een half procent meer dan een jaar geleden.

04-02-2016 © ANP / Demet TV