Europa akkoord over geld vluchtelingen in Turkije

Het geruzie over de financiering van het Europees fonds van 3 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen in Turkije is voorbij.
De 28 lidstaten van de Europese Unie bereikten woensdag een akkoord over de financiering. Nederland draagt 93,9 miljoen euro bij.

De Europese regeringsleiders stemden eind november in met het fonds, maar vooral Italië lag dwars als het op betalen aankwam. Eerder op de dag bleek al dat de Italianen waren bijgedraaid.

Het geld is vooral bedoeld voor noodhulp, voedsel, gezondheidszorg en onderwijs voor Syriërs in Turkije. Dat land beloofde in ruil de mensensmokkel naar Europa een halt toe te roepen en kreeg ook uitzicht op versnelling van het toetredingsproces tot de EU en van visumvrij reizen voor Turken die naar Europa willen.

Rutte
”We zijn continu bezig om de migrantenstroom naar Europa te stoppen”, zegt premier Mark Rutte in zijn rol als tijdelijk EU-voorzitter over het akkoord. ”We blijven hard werken met onze Turkse partners om concrete resultaten te bereiken.” Rutte riep Turkije twee weken geleden op snel met voorstellen voor betere opvang te komen.

De Europese Commissie heeft haar bijdrage verdubbeld tot 1 miljard euro, waardoor Nederland zo’n 23 miljoen minder hoeft te betalen dan was voorzien.

Vicevoorzitter Frans Timmermans verwelkomt de overeenstemming over het fonds, evenals de stappen die de Turken hebben genomen om Syriërs toe te laten tot hun arbeidsmarkt. ”We moeten samenwerken om resultaten te halen, vooral als het gaat om de instroom van migranten terug te dringen.”

04-02-2016 © ANP / Demet TV