PvdA-voorman vindt Wilders gevaarlijk

De voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, vindt dat PVV-leider Geert Wilders democratie en rechtsstaat in gevaar brengt. Wilders oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra, haalt volgens Spekman ,,de geest uit de fles”.

De sociaaldemocratische voorman zegt dat dinsdag in de NRC. De krant sprak met Spekman in verband met het 70-jarig bestaan van zijn partij. De PvdA-voorman laakt ook de voorspelling van Wilders dat er een revolte komt, mocht zijn partij de grootste worden en niemand met hem wil samenwerken.

Spekman vindt dat er veel te nuchter is gereageerd op de woorden van Wilders. ,,Die opmerking over ‘revolte’ is een heel domme, onverstandige uitspraak.”

De PvdA-voorzitter wil dat Wilders zijn woorden terugneemt: ,,De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in.”

Spekman toont zich ook bezorgd over de incidenten rond inspraakavonden over asielzoekerscentra. Hij ziet levensgevaarlijke ontwikkelingen: ,,Er worden milities opgericht in het land om samen, in hetzelfde outfit, op vergaderingen te voorkomen dat mensen kunnen spreken.” De bedreigingen van raadsleden en wethouders raken de democratische besluitvorming, aldus de PvdA’er.

Spekman voelt niets voor een quotum voor asielzoekers. Hij wijst dit mogelijke noodscenario in de vluchtelingencrisis af en noemt het fout. ,,Je kunt niet tegen mensen die vluchten voor oorlog en geweld zeggen: jij ineens niet.” Volgens hem is het niet meer dan een maatregel voor de schijn.

09-02-2016 © ANP / Demet TV