Marokko en Mongolië op lijst veilige landen

Asielzoekers uit Marokko, Ghana, India, Jamaica, Mongolië en Senegal kunnen voortaan moeilijker een verblijfsstatus krijgen in Nederland. Dat komt omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) deze landen dinsdag op de lijst van veilige landen heeft gezet.

Een land wordt als veilig beschouwd als de inwoners geen vervolging hebben te vrezen vanwege hun ras of geloof. Ook is daar geen sprake van foltering of een onmenselijke behandeling. Asielzoekers mogen wel hun eigen specifieke omstandigheden aangeven, maar ze moeten meer uit de kast halen om aan te tonen dat ze bescherming nodig hebben.

In de praktijk betekent dit dat aanvragen uit veilige landen snel worden afgehandeld. Een beroep mag niet in Nederland worden afgewacht, er is geen recht op opvang en betrokkenen moeten Nederland direct verlaten.

09-02-2016 © ANP  / Demet TV