VVD: alles doen om asielinstroom in te dammen

Regeringspartij VVD sluit niets uit om de grote asielinstroom onder controle te krijgen. Of dat betekent dat Nederland de grens zal sluiten, wilde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag in de Kamer niet precies zeggen.

De enige maatstaf voor de VVD is of een maatregel werkt om de instroom onder controle te krijgen. Als dat niet lukt met Europese maatregelen, dan moet het met nationale ingrepen, vindt Zijlstra.

Europa heeft met Turkije afgesproken om meer vluchtelingen daar op te vangen en ze niet te laten doorreizen naar Europa. ,,We gaan kijken of de Turkse route werkt. Als dat niet het geval is, dan zijn andere maatregelen nodig en daarbij sluiten we niks uit”, zei Zijlstra.

De Kamer debatteert donderdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de vluchtelingencrisis.

12-02-2016 © ANP / Demet TV