Nogal wat oud-politici komen niet aan de bak

Het is nog niet zo eenvoudig voor oud-bewindslieden en oud-Tweede Kamerleden om een nieuwe baan te vinden. Van de 62 betrokkenen die sinds 1 september 2012 hun politieke ambt verloren, hebben er 26 (42 procent) nog geen ander werk gevonden.

Dat blijkt uit een evaluatie die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vooral oud-Kamerleden komen niet aan de bak: van de 48 oud-volksvertegenwoordigers hebben 22 nog steeds geen andere inkomsten. Achttien vonden binnen een jaar nieuw werk en acht personen na een jaar. Van de veertien oud-bewindspersonen hebben er vier nog steeds geen ander werk.

Bijstand

Afhankelijk van hun gediende termijn hebben oud-politici maximaal 3 jaar en 2 maanden recht op wachtgeld. De uitkering is het eerste jaar 80 procent van hun laatste inkomen en daarna 70 procent. Ze hebben in deze periode sollicitatieplicht. Daarna vervallen ze in de bijstand.

Dat gebeurt nu bij degenen die vanaf september 2012 werkloos raakten. Wie dat zijn, blijkt niet uit de brief.

16-02-2016  © ANP / Demet TV