Verzekeringsfraude vaker opgespoord

Verzekeraars hebben vorig jaar ruim 3700 fraudegevallen opgespoord, 10 procent meer vergeleken met het voorgaande jaar. Fraudeurs probeerden het vaakst hun motorrijtuigen- en brandverzekering te tillen, net als in voorgaande jaren. Met hypotheken werd vijf keer zo vaak gefraudeerd.

Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) geven oplichters auto’s op als gestolen, terwijl dit niet het geval is, worden ongelukken in scène gezet en claimen ze extra schades na een ongeval. Het totale schadebedrag als gevolg van het gesjoemel is nog niet bekend. In 2014 ging het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro. Daarvan bestond zo’n 40 procent uit fraude met motorrijtuigenverzekeringen.

De toename in opgespoorde zwendel met verzekeringen betekent niet automatisch dat er ook daadwerkelijk meer wordt gefraudeerd. Verzekeraars hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd om fraude op te sporen en dat werpt volgens het CBV zijn vruchten af.

Sjoemelaars worden op verschillende manieren op hun vingers getikt, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Het CBV is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

18-02-2016 © ANP / Demet TV