Gebeld door dit nummer? Neem niet op.

Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer dat begint met +22 of +44? Neem dan niet op en bel vooral niet terug.

Criminelen maken de laatste tijd veel gebruik van dit trucje om geld te verdienen. Ze laten je telefoon een keer over gaan en hopen dat je terug belt. Als je terugbelt, kost het je flink wat geld. Die waarschuwing doet de Fraudehelpdesk samen met verschillende providers.

“Wanneer je terugbelt dan hoor je niks, maar er wordt wel een verbinding tot stand gebracht waar kosten aan verbonden zijn”, schrijft provider Tele 2. “Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gehackt bent, dit is niet mogelijk. Heb je toch opgenomen, dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Dit gebeurt pas als je zelf terugbelt.”

De laatste tijd zijn zogenoemde wangiri-fraudeurs actiever geworden in Nederland. In de afgelopen twee maanden zijn heeft de Fraudehelpdesk meer meldingen over deze soort fraude dan over heel 2015. Het gaat om telefoonnummers uit verre landen, zoals Madagaskar. Mensen melden bijvoorbeeld dat ze worden gebeld omdat er een postpakket voor ze zou klaarstaan.

Tips

Wat moet je doen als er een vreemd nummer in beeld staat? Dit zijn de tips van de Fraudehelpdesk: 

– Spreekt de beller Engels met een sterk Indiaas of Pakistaans accent? Dan is de kans groot dat het gaat om een Microsoftbeller. Die gebruiken de smoes dat er iets mis is met je computer.

– Simpel advies: ophangen!Als je ophangt, dan kan het gebeuren dat de beller een zielig verhaal afsteekt over verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Laat je niet van de wijs brengen en verbreek de verbinding.

– Geef nooit de besturing over je computer uit handen. Download ook niet iets op verzoek van de beller, de kans is groot dat de oplichter daarna van afstand jouw computer kan bedienen.

– Als er zogenaamd een postpakketje klaarligt en de beller vraagt om allerlei persoonsgegevens, dan zal het ook om oplichters gaan.

– Betaal niet voor iets, omdat je zogenaamd een ‘gratis geschenk’ krijgt.

 26-02-2016