Bijna 100.000 asielaanvragen verwacht in 2016

Dit jaar komen er vermoedelijk bijna 100.000 nieuwe asielzoekers naar ons land. Dat zijn er veel meer dan de ongeveer 58.000 vluchtelingen die premier Mark Rutte afgelopen maand meldde aan de Tweede Kamer. Dat berichten NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag.

Uit onderzoek van de twee blijkt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de provincies en gemeenten uitgaan van 93.600 vluchtelingen in 2016. Deze prognose van het aantal asielverzoeken hanteren de instanties bij het plannen van de opvangcapaciteit. Maar vorige maand noemde Rutte het aantal van 58.000 zelfs ,,aan de hoge kant”.

Tijdens overleg van de Landelijke Regietafel Verhoogde Asielinstroom werd al gezegd dat alle overheden die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen moeten uitgaan van een instroom van circa 93.600. Dat overleg vond enkele weken geleden plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder voorzitterschap van minister Ronald Plasterk.

De PVV en ook GroenLinks willen opheldering van het kabinet. GroenLinks-leider Jesse Klaver: ,,De premier houdt bewust vast aan een verkeerde inschatting van het aantal vluchtelingen dat dit jaar naar Nederland komt. Rutte belooft dingen die hij niet waar kan maken. De onduidelijkheid die hij creëert is slecht voor het draagvlak. De starre houding van de premier kan ervoor zorgen dat we dit jaar weer niet goed voorbereid zijn om de vluchtelingen die hier komen op te vangen.”

29-02-2016 © ANP / Demet TV