In 2015 zat gemiddeld 7 procent van al het politiepersoneel ziek thuis. Dat blijkt uit cijfers van de centrale ondernemingsraad van de politie. Volgens de organisatie is het hoge ziekteverzuim grotendeels toe te schrijven aan stress en onzekerheid die de reorganisatie van de politie met zich meebracht. De ondernemingsraad wil dat de nieuwe korpschef Erik Akerboom, die deze week begon, een onafhankelijk onderzoek instelt naar het probleem.

De cijfers komen neer op 4500 tot 4600 ziekmeldingen per dag, zo bevestigt de ondernemingsraad een bericht uit het AD. ,,Het gaat daarbij om zowel agenten als administratief personeel”, aldus een woordvoerder. Gemiddeld ligt het ziekteverzuimpercentage in Nederland op nog geen 4 procent. In 2014 bedroeg het bij de politie nog 6,1 procent.

De ondernemingsraad denkt dat het grote aantal zieken voor een belangrijk deel te wijten is aan de reorganisatie van de Nationale Politie. ,,Dit bracht in sommige gevallen met zich mee dat mensen naar heel andere plekken werden overgeplaatst”, aldus de woordvoerder. ,,Collega’s die tot voor kort elke ochtend met hun fietsje naar hun werk reden, kwamen op plekken ruim 100 kilometer verderop terecht. De stress en onzekerheid die dit proces met zich meebracht, heeft veel schade aangericht.”

De ondernemingsraad wil dat de korpsleiding zo snel mogelijk werk maakt van het terugdringen van het ziekteverzuim. ,,Er moeten goede gesprekken plaatsvinden tussen baas en werknemers om de verhoudingen en het vertrouwen te herstellen.”

02-03-2016 Demet TV