Siervissen blijken giftige diertjes

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben bij een importcontrole op Schiphol bijna 1200 dode giftige diertjes en insecten aangetroffen. Het gaat om schorpioenen, spinnen, krabben, bidsprinkhanen, wandelende bladeren, duizendpoten, miljoenpoten en slakken, maakte de NVWA donderdag bekend.

De diertjes, afkomstig uit Indonesië, zaten verpakt in plastic doosjes met plastic zakken eromheen. Deze zakken zaten verpakt in luchtdichte dozen. Volgens de informatie op de buitenkant van de dozen zouden er siervissen in zitten. De verplichte waarschuwingen dat er giftige dieren in zaten, stond er niet op.

Ontsnapt

Tijdens de controle bleek ook dat ,,verschillende dieren” tijdens de reis uit hun binnenverpakking waren ontsnapt. In totaal zaten er 5000 diertjes in de dozen. De diertjes en insecten die de reis wel hebben overleefd, gaan volgens de inspectie naar de handelaar die ze invoerde.

De NVWA maakt wel proces-verbaal op wegens dierenkwelling en overtreding van de internationale luchtvaartregels voor het vervoeren van levende dieren.

03-03-2016 © ANP / Demet TV